Associazione Donne Romene in Italia – A.D.R.I.

Associazione Donne Romene in Italia – A.D.R.I.

Silvia Dumitrache, la mia storia italiana @”Ripartire”

‘Te iubeste mama!’, vincere la depressione di badanti che lasciano figli nel loro Paese @”Ripartire” Frontiere News

ripartire-cover_primaPovesti adevarate despre migratie, despre refugiati, idei revolutionare sau batalii pentru drepturile civile, ceea ce conteza de fapt aici este ca protagonistii acestor istorii indeplinesc aceeasi actiune: “ripartono”. Termen cu dublu sens: acela de migratie continua sau care defineste persoane care nu au acceptat conditiile impuse in care erau constransi sa traiasca.
Lucrarea, a carei Prefata este semnata de Riccardo Noury, purtator de cuvant a Amnesty International Italia, se bucura atat de o remarcabila vignietta a faimosului Vauro, cat si de fotoreportaje semnate de Valerio Polici, Stefano Pesarelli, Stefano Romano si d Fabio Moscatelli.

282883_522235434512096_1457350497_n (2)

 

“Lei è Silvia Dumitrache, una romena in Italia che si dedica giorno e notte al sostegno dei bimbi delle connazionali rimasti da soli in Romania. La sua incredibile storia è su “Ripartire”, il primo libro di Frontiere News.”

 

 

 

“Te iubeste mama!”, un ajutor concret pentru a invinge depresiunea badantelor care si-au lasat copiii in tara de origine – de Stefano Romano @Frontiere News 

“Te iubeste mama!”, un ajutor concret pentru a invinge depresiunea badantelor care si-ai lasat copiii in tara de origine – Interviu cu Silvia Dumitrache

Denumirea de “Sindromul Italia” derivă chiar de la faptul ca Italia este tara cu cel mai mare numar  de îngrijitori, “badanti” cum ii spun italienii. Se configurează ca o forma de depresie foarte grava cauzata de cel puțin doi factori, amândoi referindu-se la o criza de identitate: aceste femei nu mai sunt perceptibile ca “mame bune” (a se vedea  studiile de Joyce McDougall) din cauza îndepărtării prelungite de proprii copii,  și sufera de o criza de identitate cauzata de ruperea de tara de origine. Aceasta forma de depresie le afecteaza atat pe badante in Italia, cat si pe copiii lor in tarile de provenienta. Copii in faza de preadolescenta isi iau viata din cauza neputintei suportarii departarii si a lipsei mamei. Lor li se mai spune si “orfani albi”. Silvia Dumitrache este  o romanca ce locuieste la Milano. Ea a initiat un proiect in colaborare cu biblioteci publice in masura sa ofere un ajutor concret acestor mame, cu dorinta de a mai alina suferinta pricinuita de departarea de copii. Am intalnit-o pe Silvia Dumitrache.

Silvia Dumitrache

Vorbeste-ne un pic despre tine: cine esti, de unde vii. Ce studii si profesie ai avut in tara de origine?

Buna ziua tuturor, va sunt recunoscatoare pentru ocazia pe care mi-o oferiti si va multumesc. Ma numesc Silvia Dumitrache, sunt romanca, mama, lucrez, sunt presedinta unei asociatii si coordonatorul unui proiect umanitar. Provin din Romania; dupa ce am absolvit Liceul Umanistic “I.L.Caragiale” si alte cursuri de specialitate, timp de 21 de ani am lucrat in cadrul redactiei revistei “Filatelia”, din care 12 ani ca redactor.

Cand, cum si de ce ai venit in Italia?

Am venit in Italia din dragoste pentru fiul meu, in 2002, el avea nevoie de tratament de specialitate imposibil de urmat in Romania. Din fericire, acum se simte mai bine.

Cum au fost primii ani in Italia?

Nu sunt amintiri frumoase, mi-era frica sa merg pana si pe strada. Fara un punct de referinta, fara informatii, departe de familie si de tara de origine a fost cu adevarat tare greu. Dar venisem pentru un motiv bine determinat, important si vital, asa incat am inceput sa caut solutii si am urmat primul curs pe care mi-au cazut ochii citind un mare anunt publicitar la iesirea dintr-un supermarket: operator multimedia organizat de catre Regiunea Lombardia. Dupa 8 luni de cursuri, mi-am inceput experientele de lucru in Italia: operator call-center, secretara in domeniul social si medical, mediator linguistic intercultural…

Te-ai lovit de prejudecati, au fost situatii particolare neplacute cauzate de statutul tau de  emigranta?

Oh, da, din pacate. Plecand de la cosmarul orelor petrecute in Questura pentru a obtine Permisul de sedere (pe atunci obligatoriu), intr-o sala umeda  fara incalzire pe timpul iernii si  deloc primitoare nici pe timp de vara, continuand cu un episod de bulism asupra fiului meu din partea unor colegi de clasa, “distractie” care mi-a trimis copilul direct la urgenta. Urate si dureroase amintiri, as prefera sa vorbim despre altceva.

Cum se numesc asociatiile din care faci parte si cu ce se ocupa?

In mai 2011 am fondat Asociatia Femeilor Romance din Italia – A.D.R.I., organizatie de promovare sociala care isi propune sa desfasoare actiuni cu valoare sociala si de valorizare a femeilor, a emigrantelor de origine romana, in viata de familie si profesionala, in vederea integrarii in societatea italiana si de mentinerea familiei unite.

 

1526970_412202992216284_1556711183_nCum s-a nascut Proiectul “Te iubeste mama!”?

În luna octombrie a anului 2010 am văzut documentar la RAI 3 “Singuri acasă”, care prezenta povestea tragica a trei baietei care si-au pus capat zilelor din cauza distanţei şi a lipsei mamelor venite să lucreze în Italia. Spre sfârşitul lunii decembrie Facebook mi-a trimis mesajul clasic: “Ce ti-ai dori de ziua ta?” iar eu am hotarat să fac ceva pentru ca această tragedie să nu se mai repete. Aşa incat, m-am uitat in jurul meu cautand solutii: calculatorul, cunoştinţele mele, prietenii şi familia, de pe Skype, plus dorinţa mea de a-i ajuta aceşti copii şi pe mamele lor. Rezultatul: un proiect de comunicare audio-vizuala gratuit folosind Skype, de la biblioteci publice, intre mamele/părinţii aflati la munca in Itali şi copiii lor în România. Scopul principal este de a preveni şi diminua numărul de sinucideri, ucideri şi cazuri sociale în rândul copiilor din România, pe care italienii ii numesc “orfani albi”. De asemenea, proiectul îşi propune să îmbunătăţească viaţa psiho-emotionala a copiilor, mamelor/părinţilor, dar si acelora ramasi acasă, sustienerea rolului genitorial la distanta şi mentinerea legăturilor cu limba si patria mama. Proiectul a început ca o cauza pe Facebook (la începutul lunii ianuarie a anului 2011), numita “Te iubeste mama!”, – dupa cum ii spun dintotdeauna fiului meu. Am pornit in 3: sora mea,  un prieten din copilărie şi cu mine, astazi suntem mai mult de 10.300 sustinatori.

Care au fost cele mai mari dificultati cu care te-ai confuntat si care au fost succesele?

Daca asociatia noastra ar fi avut un sediu, daca proiectul ar fi avut un minimum de buget atunci as fi avut  un numar  mai mare de colaboratori, iar activitatea noastra ar fi fost mai eficienta, contribuind in acest fel la mentinerea legaturilor naturale, elementare si necesare intre membrii de familie, diminuand, deci, riscul traumelor si contribuind la prevenirea situatiilor de risc. Problema majora o reprezinta lipsa persoanelor care doresc sa-si dedice o parte din timpul lor liber activitatilor necesare dezvoltarii proiectului. A face parte dintr-o asociatie, pentru majoritatea membrilor nostri este suficienta doar inregistrarea. Din motive atat obiective, cat si subiective m-am aflat mai mereu in situatia de a trebui sa le fac aproape pe toate singura. In ciuda tuturor acestor dificultati, proiectul este deja functional.

Datorita colaborarii cu partenerii nostri din Romania: Fundatia IREX – Biblionet si Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR), astazi proiectul este operativ nu numai in Romania, dar si in Italia, unde a fost aprobat de catre Consiliul Primariei din Milano si pus in aplicare in urma unei Conventii intre: Primaria orasului Milano/Sectorul Biblioteca si asociatia noastra – ADRI.

Din fericire, mass-media italiana a sustinut eforturile noastre prin publicarea de articole, cum ar fi cel al Veronicai Tomassini, “Dragostea de mama, medicamentul pentru copiii romani” aparut in “Il fatto quotidiano” (pe o pagina intreaga, multumim!). De asemenea, am avut deosebita onoare de a primi o scrisoare de felicitare pentru activitatea mea dedicata comunitatii din partea Excelentei Sale, Ambasadorul Italiei la Bucuresti, dott.Mario Cospito, care ne-a acordat si patronajul. Proiectul se mai bucura de patronajul Consulatului General al Romaniei la Milano si de cel al Asociatiei Bibliotecilor Italiane (AIB).

Tot la capitolul “succese”, as dori sa ma refer la Campania “10 femei exceptionale” sustinuta de unul dintre cele mai importante cotidiene din Romania. Am fost si eu nominalizata si premiata, in luna iunie a acestui an, pentru activitatea dedicata comunitatii.

De curand, Proiectul “Te iubeste mama!” a fost selectionat de catre Fundatia Vodafone/Romania ca fiind unul dintre cele mai bune proiecte din peste 200 de aplicatii in Campania “Voluntar de profesie”, iar eu ma numar printre cei 14 castigatori ai campaniei; impreuna cu ANBPR vom cauta solutii pentru a dezvolta proiectul.

Scrisorile pe care le primesc de la mamici si de la copii ma indreptatesc sa cred ca mesajul meu a ajuns si a fost receptionat corect; ei sunt cei care-mi dau energia de a merge mai departe si le multumesc.

Daca ar trebui sa descrii Romania folosind trei adjective, cum ai prezenta-o italienilor?

Am o tara frumoasa si primitoare cu un important potential.

Care sunt defectul si calitatea principale ale poporului din care faci parte?

Ne lipseste cultura solidaritatii, dar suntem un popor  muncitor.

Cum ai descrie, in schimb, Italia cuiva care nu o cunoaste?

O tara frumoasa de vizitat, o minunata tara a solidaritatii. Multumesc, Italia!

Intentionezi sa te stabilesti in Italia sau, ca multi alti emigranti, doresti sa te intorci in Romania?

Raman cu dragoste acolo unde imi este locul: alaturi de fiul meu pentru tot timpul cat va avea nevoie de mine.

Ii multumim Silviei pentru ca ne-a vorbit despre proiectul ei şi pentru lucrurile bune pe care le face în ţara noastră. Silvia este un exemplu de femeie din Romania careia nu i se acorda prea mult spatiu in stirile nationale. Este mai uşor să vorbim despre furturi, violuri şi violenţă. Dar nu poţi prezenta un popor intr-o maniera uniforma si univoca. Este roman atat barbatul violent si vesnic beat care traieste din te miri ce, cat si femeia cu studii superiore si activa in plan social; este romanca tigancusa care se ocupa cu furtisaguri in statiile de metrou, cat si directorul unui ziar. Realitatea nu este numai in alb si negru. Umanitatea se manifestă printr-o paletă de variaţii de culoare interminabile. Sperăm ca proiectul Silviei sa se realizeze şi în alte oraşe din Italia, în special în Roma şi în provincie, unde se află cea mai numeroasa comunitate românească din Italia. Pentru cei care doresc să o contacteze Silvia Dumitrache: silvia_dumitrache@fastwebnet.it

Stefano Romano 

Citeste si Silvia Dumitrache & “Te iubeste mama!” @”Ripartire”

Annunci

2 commenti su “Silvia Dumitrache, la mia storia italiana @”Ripartire”

  1. Pingback: Silvia Dumitrache & “Te iubeste mama!” @”Ripartire” | Associazione delle Donne Romene in Italia - A.D.R.I.

  2. Associazione Donne Romene in Italia - A.D.R.I.
    25 maggio 2016

    L’ha ribloggato su Silvia Dumitrache.

Rispondi

Effettua il login con uno di questi metodi per inviare il tuo commento:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: