Associazione Donne Romene in Italia – A.D.R.I.

Associazione Donne Romene in Italia – A.D.R.I.

România depopulată. Satul îmbătrânit, în care părinţii îşi aşteaptă copiii plecaţi la muncă, în străinătate

Numărul românilor a scăzut constant în ultimii 15 ani. Potrivit unui studiu realizat de Biroul German pentru Planificare Regională, România se numără printre ţările europene puternic afectate de scăderea populaţiei. Dacă situaţia din ţara noastră nu este atât de dramatică precum cea din Bulgaria, Albania sau estul Germaniei, adică fosta Republică Democrată Germană, este totuşi departe de cazuri fericite precum Irlanda, Franţa sau Polonia, ţări care se bucură de o creştere demografică.
safe_image
Principala cauză a reducerii numărului de locuitori este natalitatea scăzută, care provoacă îmbătrânirea populaţiei. Se adăugă însă şi fenomenul migraţiei. Peste 3 milioane de români au plecat din ţară. Digi24 vă prezintă câteva dintre cazurile extreme ale acestei situaţii.

O treime din populaţia comunei gălăţene Cosmeşti munceşte în străinătate

Peste 2000 de bărbaţi şi femei, cu vârste până în 45 de ani, şi-au găsit un loc de muncă în Italia sau Spania. Vin acasă vara sau de sărbători, dar banii lor alimentează tot anul prosperitatea localităţii. La tot pasul se înalţă case cu etaj sau chiar vile, iar drumurile sunt asfaltate ca la carte. Banii nu compensează însă tristeţea şi singurătatea părinţilor, care de la an la an sunt tot mai puţini, iar pe străzi se aud tot mai rar chiotele nepoţilor.

Silvia Bârlădeanu are 75 de ani. Nu s-a gândit că la bătrâneţe niciunul dintre cei doi băieţi ai săi nu-i vor rămâne alături, în gospodăria familiei din Cosmeşti. Amândoi au luat calea străinătăţii. Au ales să-şi facă o altă viaţă a lor, în Italia. Dar nu s-au îndurat să se rupă cu totul de satul natal. Cu banii câştigaţi afară, au ridicat o casă mândră, cu două etaje, în care, bătrâna mamă locuieşte singură.

Silvia Bârlădeanu: „Eu îi ajut cu munca. Am livadă în fundul curţii, întreţin toată casa, toată ograda. Dacă faci treabă cu rost o dovedeşti, dacă nu faci treabă cu rost, n-o dovedeşti”.

Nu lipsurile, ci singurătatea şi dorul o chinuie pe mamă. Copiii îi vin acasă doar trei săptămâni în an. În luna august sau iulie, aşa cum fac majoritatea românilor care muncesc în vest.

Povestea Silviei Bârlădeanu este trăită de mii de bătrâni din satele României.

Localităţile ca şi Cosmeşti par prospere datorită celor plecaţi în străinătate. Primarii se bucură pentru că autorizaţiile de construcţii încă se dau ca pâinea caldă. Iar valoarea impozitelor creşte odată cu dimensiunile caselor.

Cele mai multe dintre case nu sunt locuite. Părinţii bătrâni preferă adesea să stea în locuinţele vechi, mai uşor de încălzit. Iar pe străzile asfaltate, în mare parte din an oamenii circulă cu căruţe sau biciclete.

Statistic, comuna Cosmeşti are 5.000 de locuitori, dar peste 2.000 dintre ei sunt plecaţi la muncă în Italia sau Spania. Cifrele mai arată că, anual, se nasc 7 copii şi mor 60 de bătrâni.
Sursa: DG24

Rispondi

Effettua il login con uno di questi metodi per inviare il tuo commento:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il 27 giugno 2015 da in A.D.R.I. - Romeno, Diverse con tag , , , , .
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: