Associazione Donne Romene in Italia – A.D.R.I.

Associazione Donne Romene in Italia – A.D.R.I.

Romancele din Italia, sclave la locul de munca – raport ingrijorator

Romancele-din-Italia--sclave-la-locul-de-munca---raport-ingrijorator
Cauzele principale sunt multiple, dar in principal problemele vin din lipsa unei legislatii care sa protejeze badantele de abuzuri din partea angajatorilor.
Termenul de “badanta” se refera la femeile care ingrijesc batrani la domiciliul acestora si se aplica general, indiferent de nationalitatea celor care presteaza acest serviciu.
De curand, acesta a ajuns sa fie utilizat si in comunicarile oficiale ale statului italian, precum si in conferintele si evenimentele care urmaresc situatia emigrantilor din Italia. Prin definitia sa, badanta este cineva care ingrijeste persoane in varsta.
Problemele unei badante incep din momentul in care se decide sa paraseasca Romania, pentru speranta unei vieti mai bune in Italia“, spune Silvia Dumitrache, presedintele ADRI, rezidenta de 11 ani in Italia.
Lipsa informatiilor concrete despre ceea ce inseamna viata de badanta este principalul motiv al suferintelor pe care aceste femei le indura in multe cazuri din momentul in care pun piciorul pe pamant italian.
Sunt necesare, in Romania, puncte oficiale de informare a tuturor romanilor care vor sa emigreze. Multi nu ar mai pleca, daca ar sti ca situatia care ii asteapta nu este asa cum si-o imagineaza“, afirma presedintele ADRI.
Cu toate acestea, multi raman chiar si in aceste conditii in Italia, sperand sa castige destul pentru a-si sustine financiar, pe cat posibil, familiile ramase in Romania, a adaugat Silvia Dumitrache.

Salarii mici, doar doua ore libere pe saptamana, copii lasati in grija rudelor din Romania

Potrivit acesteia, salariile badantelor sunt mici, ele au doar doua ore libere pe saptamana, duminica, si, in multe cazuri, isi lasa copiii in Romania, in ingrijirea rudelor.
Practic, in foarte multe cazuri, mama dispare din viata copilului sau, in perioada pe care o petrece lucrand ca badanta in Italia.
Toate acestea atrag dupa sine si probleme de natura medicala, atat pentru badante, cat si pentru copiii lor. Sindromul Italia, afectiune psihica recunoscuta in domeniul medical, pentru care deja se prescriu retete in farmacii, poate duce chiar la deces.
Sinuciderile sau tentativele de sinucidere sunt mai numeroase in randul badantelor emigrante decat in cazul altor lucratori din orice alte domenii, sustine Asociatia Romancelor din Italia.

Dorul de mama curma vieti: Val de sinucideri in randul copiilor romani care au parintii plecati in Italia

Problemele copiilor ramasi in Romania sunt, de asemenea, grave, lipsa dragostei materne lasandu-si amprenta in mod vizibil pe evolutia acestora ca indivizi, iar tentativele de suicid sunt des intalnite si la copii, mai spune Silvia Dumitrache.
In acest context, Asociatia Romancelor din Italia a lansat proiectul “Te iubeste mama!”, care vizeaza simplificarea si eficientizarea comunicarii dintre badante si copiii lor ramasi in Romania.
Scopul proiectului este facilitarea contactului dintre mama si copil prin intermediul unui program de video-apelare via Internet pe care asociatia isi doreste sa il dezvolte. @Ziare.com 

Annunci

Rispondi

Effettua il login con uno di questi metodi per inviare il tuo commento:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: