Associazione Donne Romene in Italia – A.D.R.I.

Associazione Donne Romene in Italia – A.D.R.I.

Badantele românce din Italia au nevoie de centre de informare în România!

1.200.000 de români lucrează în Italia oficial, iar aproximativ 60 % dintre ei sunt femei care lucrează în asistență personală, spitale sau ca baby sitter. Activitatea româncelor în peninsulă este una dificilă, consideră Silvia Dumitrache, președinte al Asociației Româncelor din Italia: “Această meserie nu este evaluată. Probabil că nici nu se cunoaște cu precizie ce trebuie să facă un asistent personal. Li se cer sa presteze munci calificate de tip infirmieristic pentru care unele nu sunt nici pregatite, dar nici platite.
in-Italia-400x266
Nu se fac cursuri profesionale de pregătire a acestor peroane. Nu este ușor să îngrijești un bătrân, mai ales bolnav. Româncele sunt fixe în respectivele case și lucrează, de multe ori, 24 din 24 de ore. Femeile acestea sunt din ce în ce mai obosite și duc o viață de uzură pentru că nu au nicio legătură cu nimeni, deseori nu sunt tratate cum trebuie si nu au viata personala.”

“În acest domeniu, ca în oricare altul, trebuie să fim informați. Românii sunt mai puțin informați în această privință. Nu există centre de informare în România, unde oamenii să meargă să ceară relații, să știe care sunt documentele pe care trebuie să le aibă, care sunt asemănările, diferențele culturale, cele legislative, dacă se pot desprinde de familie. Acesta este un aspect foarte important. Oamenii trebuie să știe care sunt costurile psihice în momentul în care te îndrepți către un teren necunoscut, o țară pe care nu o cunoști. Sunt foarte multe aspecte pe care românii trebuie să le cunoască înainte să decidă să plece”, a explicat pentru radiorași.ro, președinta Asociației Româncelor din Italia. “Italia este singura țară cu 1.600.000 de badante, un sistem sanitar paralel sustinut de familiile italiene.”

În ceea ce privește atenția autorităților de la Roma acordată activității badantelor, abia anul acesta a fost organizat un seminar la Parlamentul Italian: “Este prima dată când într-o instituție de înalt nivel se vorbește deschis cu instituțiile statului, cu membrii din Guvern, despre situația româncelor, lipsa lor de tutelă, abandonul pe care îl resimt copiii lăsați acasă. O problemă pe care o cunoaștem din 2005. Chestiunea este foarte serioasă, s-au deschis porțile Europei pentru mâna de lucru, dar fără ca familiile lucratorilor să fie tutelate”.

Asculta si interviul difuzat de Radio Romania Iasi referitor la “este vorba despre româncele care au grijă de bătrâni în peninsula italică. Ce înseamnă badante, cât de acută este problema asistentelor personale din Italia, dar și despre dramele care se consumă acolo, dar și în România. Un interviu amplu care vizează și atenția pe care o acordă autoritățile de la Roma acestui fenomen.http://www.radioiasi.ro/seq/view/15-06-2014-orizont-deschis-cu-horia-daraban-silvia-dumitrache-presedinte-al-asociatiei-romancelor-din-italia-despre-drama-femeilor-din-tara-care-ingrijesc-batrani-in-peninsula-badantele-lucreaza-de-multe-ori-24-de-ore-din-24-7301

Un commento su “Badantele românce din Italia au nevoie de centre de informare în România!

Rispondi

Effettua il login con uno di questi metodi per inviare il tuo commento:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: