Associazione Donne Romene in Italia – A.D.R.I.

Associazione Donne Romene in Italia – A.D.R.I.

ADRI organizează Conferința ‘Familia în procesul de migrație’ @Parlamentul italian

Parlamentul italian va găzdui, în data de 9 mai, Conferința ‘Familia în procesul de migrație – între distanțe și reunire’, organizata cu sprijinul deputatului italian Khalid Chaouki la inițiativa Asociației Femeilor Române din Italia (ADRI) cu ocazia Zilei internaționale a familiei (15 mai).
La eveniment, moderat de jurnalista Imane Sabbah de la RaiNews 24, vor participa membri ai guvernului italian, ambasadoarea României în Italia, Dana-Manuela Constantinescu, președinta ADRI, Silvia Dumitrache, deputatul italian Khalid Chaouki, președintele Comitetului italian din România al asociațiilor și ONG-urilor (CIAO România), Franco Aloisio, reprezentanți ai mai multor organizații neguvernamentale din Italia.
ADRI-INVITO-13
În scenariul migrației internaționale, mobilitatea a devenit un fenomen familiar din ce în ce mai important: familii care se separă (din cauza unor conflicte naționale interne sau din motive economice) și care se reunesc, implicând aria socială transnațională marcată de relații la distanță (de natură afectivă, culturala și economică) cu impact atât asupra dezvoltării țărilor de origine, cât și a celor de destinație. Fenomenul la nivel internațional — și în Italia, în special — a crescut semnificativ în ultimii ani ca urmare a migrației tot mai numeroase în rândul femeilor: mame care inițial părăsesc țara de origine cu scopul de a găsi un loc de muncă în sectorul domestic sau sanitar. Ele își lasă acasă copiii, soții, părinții în vârstă, pentru a căror susținere economică se confruntă cu greutățile unei munci grele grevate de distanța emoțională și de grija față de cei dragi. Acest fenomen a dus la ceea ce mulți psihologi numesc “sindromul Italia” — o formă severa de depresie care afectează nu numai pe femeile care lucrează ca îngrijitoare, asistenți familiali în Italia, dar și pe copiii lor.
Conferinta este o premiera in activitatea Camerei Deputatilor, fiind pentru prima data cand in Parlamentul italian se vor discuta si cauta solutii unor probleme cu care se confrunta nu numai comunitatea romaneasca din Italia, dar si familiile acestora ramase in tarile de origine.

Suntem onorati si increzatori ca aceasta actiune fara precedent reprezinta un important pas spre recunoasterea drepturilor celor care migreaza din motive economice, recunoscand si sustinand, in acelasi timp, potentialul pe care il reprezinta familia migrante transnationala ca actor activ al incluziunii sociale si al dezvoltarii economice a tarilor in care acestia isi desfasoara activitatea.

PROGRAMUL

KHALID CHAOUKI
Deputato Partito Democratico

SILVIA DUMITRACHE
Prsidente A.D.R.I. Associazione Donne Romene in Italia

ALESSANDRO BALDO
Direttore Soleterre – Strategie di Pace Onlus

DANA-MANUELA CONSTANTINESCU
Ambasciatore della Romania in Italia

YEVHEN PERELYGIN
Ambasciatore dell’Ucraina in Italia

Intervin:

FRANCO ALOISIO
Presidente CIAO Romania, Comitato Italiano delle Associazioni e ONG in Romania

GIUSEPPE CASUCCI
Responsabile Immigrazione UIL

NATALE FORLANI
Ministero del Lavoro (Direzione Generale dell’Immigrazione e delle Politiche di Integrazione)

RAFFAELLA MAIONI
Responsabile Nazionale Acli Colf

PAOLA PANZERI
Policy Officer COFACE Confederazione delle Organizzazioni Familiari della Unione Europea

LIVIA TURCO
Presidente Fondazione Nilde Iotti

Conclude:

DOMENICO MANZIONE
Sottosegretario di Stato del Ministero dell’Interno

Modera: IMANE SABBAH, Giornalista RaiNews 24

Per acreditare: chaouki_k@camera.it

Pentru barbati, sacoul obligatoriu.

Citeste si: Comunicatul Ambasadei Romaniei in Republica Italiana – http://roma.mae.ro/local-news/1397;
Comunicat AGERPRES – http://www.agerpres.ro/externe/2014/04/26/asociatia-femeilor-romane-din-italia-organizeaza-conferinta-familia-in-procesul-de-migratie-intre-distante-si-reunire–23-27-39#.U1wfxPuxrlM.facebook

Mesajul ES Dana Constantinescu, Ambasador al Romaniei in Republica Italiana
10288728_623175747769576_6431342135192555214_n
“Doamnelor și domnilor, Excelență, Stimați participanți ai societății civile,
Ca ambasador al Romaniei, țară cu cea mai numeroasa cu prezența in Italia, sunt onorata și recunoscătoare pentru invitația de a participa la conferința organizată de către Camera Deputaților a Republicii Italiene pe un subiect legat de migrație.
Este un test de deschidere a reprezentanților aleși ai poporului italian catre problemele legate de lucrătorii străini pe teritoriul italian.
În cele mai multe cazuri, cele mai frecvente teme în spațiul public legate de migrație sunt centrate pe aspectele materiale sau pe cele de securitate. Sunt foarte multumita că astăzi avem posibilitatea de a aduce în prim-plan aspectele afective, mai personale, despre care media nu vorbeste, dar care provoaca compasiune si ar trebuie sa se bucure de mai multă atenție din partea noastra, ca autoritati.
Într-un moment în care primim zilnic semnale asupra importantei relatiei coerente și substanțiale între părinți și copii pentru formarea lor sanatoasa ca oameni și cetățenii, problema reîntregirii familiei, sau mai degrabă dificultatea acesteia de a se realiza, reprezinta o tema de maxima actualitate .
Experiența noastră instituțional indică faptul că, în cele mai multe cazuri, persoanele cele mai predispuse reunificarii sunt femeile, care de regula il pun pe altii pe primul plan in ciuda faptului ca ele sunt mai vulnerabile, atât din punct de vedere fizic, dar și emoțional si material. Ambasada României este deja angajata în diverse proiecte axate pe consolidarea integrității din aceste categorii.
Sper ca la finalul evenimentului de astăzi sa avem mai multe informații și mai multe linii directoare pentru dezvoltarea unor instrumente adecvate pentru a putea oferi un sprijin real acelora care se gasesc intr-o astfel de situatie.
Stimați participanți, vă mulțumesc pentru interesul dumneavoastră și vă asigur de maxima deschidere si disponibilitate a Ambasadei României pentru cooperare pe această temă.”

Annunci

Un commento su “ADRI organizează Conferința ‘Familia în procesul de migrație’ @Parlamentul italian

Rispondi

Effettua il login con uno di questi metodi per inviare il tuo commento:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: