Associazione Donne Romene in Italia – A.D.R.I.

Associazione Donne Romene in Italia – A.D.R.I.

Sacrificiile romancelor! Mihaela: “Viata de cosmar cu o batrana bolnava de Alzheimer”

Mihaela D. îngrijeşte o bătrână de un an, bolnavă de Alzheimer. Situaţia s-a înrăutăţit în ultimele două luni, bătrâna nedorind să îşi ia medicamentele. Mihaela este nedormită, nemâncată şi supărată.

“Familia la care lucrez mi-a încredinţat-o pe bătrână în urmă cu mai bine de un an, însă situaţia s-a înrăutăţit. Bătrâna nu-şi mai recunoaşte apropiaţii, devine violentă din te miri ce, îşi face nevoiele peste tot, vrea să se arunce noaptea de la balcon. Eu am comunicat fiilor şi fiicelor ei, care vin în vizita doar de sărbători sau când îmi dau salariul.

Cumpărături pentru ea nu fac şi uneori îi cumpăr eu lapte şi pişcoturi fiindcă ecapricioasă la mâncare. Nu mănâncă lapte cu pâine sau biscuiţi, ci doar cu pişcoturi.

Nu asta este problema. De două luni am probleme cu ea că nu vrea să se spele, să facă duş, să se schimbe de haine. Imaginaţi-vă că mă rog de ea, încerc în toate modurile, până la urmă exasperată îi sun pe fiii ei, care îmi răspund că sunt ocupaţi cu lucrul şi nu pot veni să-mi dea o mână de ajutor.

Dacă o împing spre baie urlă, dacă o ating se smuceşte, se loveşte, încerc să o protejez, se învineţeşte. Fiica ei m-a întrebat dacă eu o bat! I-am spus să stea cu mine o zi ca să se lămurească. A scos-o la plimbare, însă când a ajuns la liftul din scara blocului, bătrâna nu vroia să urce şi ţipa că unde o duce şi cine este!

Până la urmă a împins-o în lift, fiindcă nu vroia să se mişte şi până la etajul cinci era imposibil să fie urcată altfel. A ajuns la uşa apartamentului cu o lovitură pe faţă de la uşa liftului. Fiica ei mi-a reproşat că e vina mea, mama ei trebuie să-şi ia medicamentele!

Ce să-i fac dacă nu vrea? Eu nu mai rezist, le-am spus că nu mai pot lucra 24 din 24, fiindcă sunt epuizată. Mi-e milă de bătrână fiindcă nu cred că ştie ce face, boala îi pricinuieşte toate aceste suferinţe. Dar nu pot să înţeleg indiferenţa copiilor. Eu nu-i judec. Dar aş prefera să-i fie aproape, nu doar badanta să fie prezentă. De două luni, când vorbesc cu familia din România, sunt năucă. Nu mai rezist mult, dacă simt că nu mai pot îi anunţ şi plec. Mă duc acasă să mă odihnesc şi după aceea mă întorc la muncă, dar voi evita să mai îngrijesc un bolnav de Alzheimer. “

Crina Suceveanu

http://www.gazetaromaneasca.com/observator/36-comunitate/3148-sacrificiile-romancelor-mihaela-via-de-comar-cu-o-btran-bolnav-de-alzheimer.htmlImmagine

Annunci

Un commento su “Sacrificiile romancelor! Mihaela: “Viata de cosmar cu o batrana bolnava de Alzheimer”

  1. Doina
    26 aprile 2012

    Mihaela,nu te poti ruina ! Nu poti vorbi chiar cu nimeni?nu stiu,cu un doctor ,nu ii poti pune medicamentele in mincare.E grav ca rudele te mai si acuza.Vreun vecin nu e mai de treaba?(vecina!)…Daca tu te imbolnavesti,de tine cine va avea grija?Sigur ,rudele batrinei,NU!Ai grija de tine .

Rispondi

Effettua il login con uno di questi metodi per inviare il tuo commento:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

Informazione

Questa voce è stata pubblicata il 25 aprile 2012 da in Proiectul "Te iubeste mama".
%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: